Sängkläder i linne – naturlig lyx

Vårt förtvättade linnetyg är det självklara valet för dig som vill ha sängkläder i ett slitstarkt, men också mjukt material. Det andas, är luftigt och skapar en naturlig isolering mot kyla. Dessutom passar det i alla sovrum och är ständigt populärt tack vare tygets utseende och egenskaper. Hos The White Plot finner du kompletta set av underlakan, påslakan och örngott av bästa linnekvalitet. Vårt linne kommer från Belgien och har en vikt på 125 gr/m2 samt en trådtäthet på 94 TC. Våra produkter kommer i olika storlekar och finns för såväl enkelsängar som dubbelsängar. Om du inte redan testat sängkläder av linne rekommenderar vi dig att göra det.

Vad är linne?

Linnetyg kommer ursprungligen ifrån växten lin och är en av våra äldsta och mest använda textilfibrer genom historien. Källor så långt tillbaks som 5 000 före Kristus, benämner lin som en frekvent textil och fynd från det antika Egypten har påvisat att användningen av materialet var vanligt. Innan bomullens förekomst i Europa var lin det tyg som var vanligast att producera. Linne ansågs som värdebeständigt och under den svenska historiens gång har bönder till och med kunnat betala sin skatt med linnetyg. Idag är linne ett populärt material som är vida känt för sin slitstarkhet, mjukhet och andningsförmåga, och därmed lämpar sig perfekt för sängkläder.

Vilka fördelar har linne?

Linnetyg har framförallt använts för produktion av hemtextilier tack vare materialets slitstyrka och förmåga att absorbera vatten. Idag säljs såväl bäddtextilier som kläder i detta material och det är uppskattat för såväl sitt utseende som sina egenskaper. Att välja sängkläder i lin har sina fördelar, framförallt leder linet bort fukt vilket gör att du håller dig torr och varm under hela natten. Dessutom är linnet i sig naturligt smutsavvisande vilket gör att sängkläderna inte kräver någon hård tvättning. Tack vare dess beständighet mot slitage kan du dessutom använda dina linnetextilier under lång tid framöver utan att de tappar sitt utseende. Linne kan liknas vid läder, det blir finare och mjukare med åren.

Ta hand om ditt linne

Då tillverkningsprocessen av linnetextilier är något mer komplicerad än den vid bomull så skiljer sig priset mellan dessa produkter. Men även om linnetyg är något dyrare i inköp kan du, med rätt hantering, slippa köpa nya på många år. Vi rekommenderar att våra linneset tvättas i högst 60 grader. Tyget tål visserligen att centrifugeras på låga varv men kan lätt bli skrynkligt. Tänk på att det vid högre hastigheter finns risk för att lintrådarna skadas, låt därför helst dina sängkläder dropptorka så håller de längre. Genom att ta hand om dina sängkläder på rätt sätt kan du njuta av det naturliga linnet lång tid framöver.